Blazsó Márton és Dósa Eszter nyerte a Mátra Maratont
2013.09.02. 12:36

A hétvégi McDonald’s BringaMánia Fesztivál második napján, szeptember 1-én rendezték meg a 12. Mátra Maratont, amely egyben a TOP Maraton sorozat utolsó állomása. A sástói Oxygen Adrenalin Parkban közel ezernégyszázan álltak rajthoz a három táv valamelyikén. A győztesnek járó kupát végül a hosszútáv felnőtt férfiak között Blazsó Márton (VKE-NELSON), a középtáv felnőtt nőknél Dósa Eszter (Vitalitás SE - Scott – Nutrixxion) vihette haza.

Kellemes napsütés és enyhe szél várta a rajtnál a Mátra Maratonra érkezőket, akik a korábbi években megszokott 32, 60 és 90 kilométeres távokon indulhattak. A mezőnyök lassú rajttal gurultak ki az Adrenalin Parkból és a 24-es úton indult meg a Kékestető felé. A sípályán a csúcshoz közeledve nagy segítség volt a szurkolók csapata, akik hangos biztatással segítették a meredek emelkedővel küzdő bicikliseket. Idén sem hiányozhatott innen a Mátra Maraton egyik védjegye, a buzdító dobos, aki igazi „audio-doppingot” jelentett a versenyzőknek. A kékesi sípályán, hosszú kilométereken keresztül tekergő, szinte végeláthatatlan kerékpáros kígyó a világ egyik leglátványosabb bringás eseményévé teszi a Mátra Maratont.

 

Hosszútávon a felnőtt férfiak között kezdetben Blazsó Márton a Cube-os Vígh Zoltánnal és Szatmáry Adrással meccselt az élen, majd Szatmáry egy hátsóvilla törés miatt lemaradt. Végül Blazsó három és fél perces előnnyel ért célba Vígh Zoltán (Waberer’s Areus Cube MTB Team) és a belga Wouter Cleppe (RAM Bikes) előtt. A többszörös Mátra Maraton győztesnek most először sikerült két egymást követő évben is a dobogó legfelső fokára állnia.

A hölgyeknél Dósa Eszter a McDonald’s BringaMánia Fesztivál talán legnagyobb győztese, hiszen a szombat délelőtti Rose-Velo.hu Kékesi Csúcstámadás győzelme után délután a MTB Magyar Nagydíjat is megnyerte. Vasárnap jött a triplázás: magabiztos, tizennyolc perces előnnyel tekert be a célba Orosz Anita (Trek SE) és Cséri Szilvia előtt. Eszter ezzel a harmadik Mátra Maraton aranyérmét gyűjthette be.

A Fesztivál vasárnapján a Maraton mellett dual trial versenyen szurkolhattak a jelenlévők, ahol egyenes kieséses versenyben Leskó József vihette haza a Dual Trial Mátra Kupát. A programok és díjátadók között pedig Kun Ádám, háromszoros BMX flatland világbajnok szórakoztatta a jelenlévőket látványos bemutatókkal.

Eredmények:
McDonald’s BringaMánia Fesztivál - 12. Mátra Maraton
2013. szeptember 1.

Hosszútáv, felnőtt férfiak (90 km):
1. Blazsó Márton VKE-NELSON 3:44:31
2. Vigh Zoltán Waberer’s Aerus Cube MTB Team 3:48:10
3. Wouter Cleppe RAM Bikers 3:49:29

Középtáv, felnőtt nők (60 km):
1. Dósa Eszter Vitalitás SE - Scott – Nutrixxion 2:56:24
2. Orosz Anita Trek SE 3:12:40
3. Cséri Szilvia FEMAT-ZKSE 3:26:38

Belépés
Elfelejtett jelszó