Fővédnök:

Dr. Fazekas Sándor - Vidékfejlesztési Miniszter
Vidékfejlesztési Minisztérium

"Tisztelt Sportbarátok, kedves Sporttársak! Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit!
Nagy megtiszteltetéssel vállaltam el a XII. Mátra Maraton fővédnökségét, –hiszen ha kötelezettségeim engedik – számomra is a kerékpározás az aktív kikapcsolódás legkedveltebb formája. A kerékpársport fejlesztése egyszerre közlekedési, sport és turisztikai lehetőség, ezért örömmel látom, hogy évről-évre egyre színvonalasabb versenyek várják az indulók táborát. Külön dicséretes, hogy a futamokon minden korosztály megtalálja a számára megfelelő nehézségi fokozatot. Meggyőződésem, hogy ennek a népszerűsítő munkának rövid időn belül meglesz a gyümölcse, és a reneszánszát élő kerékpársportban egyre több fiatal leli majd örömét.

Két keréken járni a természetet és az országot – ez a kerékpározás szerelmeseinek egyszerre adja meg a mozgás és a szabadság élvezetét! Gratulálok a Mátra Maraton szervezőinek 12 esztendeje tartó fáradhatatlan munkájához! Az erőpróba indulóinak pedig sok sikert, és jó hangulatú versenyzést kívánok!
"
 

 

Védnökeink:

Kovács Pál - klíma- és energiaügyért felelős államtitkár
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

"Nem múlik el nap kihívások nélkül, és nincs kihívás, amely ne szabadítana fel lelkesítő energiákat, ne vinné motiváló erejével előbbre az emberiséget. A 2030-ig irányt mutató Nemzeti Energiastratégiánkban megfogalmaztuk, hogy a környezet és fejlődés ügyének összekapcsolásával biztosítható a szociális jólét fenntartása, a jövő generációk igényeinek kielégítése, va-lamint a természeti, a társadalmi és a kulturális értékeink megőrzése. Felismertük azt is, hogy a fenntarthatóság különböző dimenziói közötti összhang megtalálása mellett fontos törekedni az energiafogyasztás csökkentésére, a fogyasztói szemléletváltás elősegítésére, a jövő- és kör-nyezettudatos gondolkodásmód elterjesztésére. Magyarország energiapolitikája komplex, más területekre is átnyúló megközelítésben foglalkozik az energetika kérdéskörével. A kerékpáros sport által közvetített környezetvédelmi, levegőminőségi és emisszió-csökkentési célkitűzések éppen a fenti okokra hivatkozva támogatandók. A környezettudatosság és a klímavédelem ugyanakkor az egyén szintjén, az otthonokban kezdődik. Ezért tartom kiemelten fontosnak a Határon Túra és a Mátra Mountain Bike Maraton rendezvényeket, amelyek idén is a kerékpáros kultúra terjesztése, a hagyományteremtés és a szemléletformálás eszközeivel nyújtanak színes és tartalmas kikapcsolódást minden korosztály számára, ráadásul a közös élmény erejével erősítik a határokon átívelő társadalmi kapcsolatokat. Az energia, amely az aktív szabadidő eltöltése, a sport és a verseny hatására felszabadul, a holnap kihívásaira vértez fel bennünket testi-szellemi erővel.

Ezért a programok valamennyi résztvevőjének hasznos időtöltést, aktív pihenést, jó egészséget és a kerékpáros események nyújtotta élményekből táplálkozó, energikus életet kívánok!"

 

Dr. Simicskó István - Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkár
Emberi Erőforrások Minisztériuma

"Kedves kerékpározók, túrázók, sportbarátok!
Gyönyörű természeti és nemzeti-kulturális örökségünk a Kárpát-medence. Örömömre szolgál, hogy a Határon Túra immáron negyedik, a Mátra Maraton tizenkettedik éve törekszik arra, hogy minél több sportos résztvevőt nyerjen meg a kerékpározásnak és a természetjárásnak, miközben rávilágít tágabb hazánk rejtett kincseire, szorgalmazza az összefogást, a biztonságos közlekedést és az egészséges életmódot. Magyarország sportbarát kormánya kiemelten kezeli nem csupán az élsport, hanem a szabadidősport támogatását is, célja egy minél szélesebb tömegbázis megteremtése. Rendszeres sport nélkül nincs egészség sem, az egészséges, fitt társadalom pedig egy ország vitathatatlan értéke, mindenkori fejlődésének alapja.
Ez a határokon átívelő kerékpáros túra és a családoknak, a kisebbek sportigényének is teret engedő Mátra Maraton a természet szeretete, felfedezése, a mozgás örömének egy gyönyörű izgalmas találkozása. Olyan tisztelgés kulturális örökségeink előtt, amely összeköt bennünket, magyarokat.

Ezúton kívánok a túrák résztvevőinek sportosan küzdelmes, de biztonságos kerekezést, a szervezőknek kedvet, lelkesedést és a jövőben is elegendő forrást a kerékpártúrák megrendezéséhez.
"

 Belépés
Elfelejtett jelszó