Erste Tour Tihany - 2010. június 13. vasárnap

 

Amatőr kerékpárverseny

 

A tihanyi körpálya mindig is kedvelt volt a kerékpárversenyzők körében. Ez érthető is, hiszen itt minden megtalálható, amit egy kerékpáros kereshet: kellemesen kanyargó utak, néhol vad emelkedők, egy barátságos település, tetején a Bencés Apátsággal, és nem utolsó sorban a gyönyörű természeti környezet, háttérben a Balatonon úszó vitorlás hajókkal.

Vasárnap délelőtt, 11 órakor a balatonfüredi Sundance Parkból indul az Erste Tour Tihany országúti amatőr kerékpárverseny. A sportolók úgynevezett lassúrajttal gurulnak át a Tihanyi-félszigeten kijelölt 12 km-es körpályára.

A 71-es útról lekanyarodva a kanyargós parti úton folytatják a versenyzők útjukat, ahol a közvetlenül Balaton partján, a víz mellett kanyarog az út a Hajóállomásig. A Hajóállomás fölött átívelő hídon áthaladva a Kopasz hegy lábához érve, néhányszáz méteren, kanyarokkal tarkított emelkedőn vezet tovább a verseny. Legurulva ismét a víz mellett juthatunk el a Révig. A kompkikötőnél egy éles jobb kanyar után a Kopasz hegy emelkedőjével találjuk szembe magunkat, így érünk be a faluba. Tihany fő utcáján a Kossuth Lajos utcán halad a verseny a 71-es út felé. A versenyzők jobbról megannyi nevezetességet láthatnak, elhaladnak a Tihanyi Bencés Apátság, az I. András tér, és a 19. században épített Fogas Csárda előtt. Egy gyors, hosszú lejtőn keresztül érkeznek vissza a 71-es úthoz, ahol egy éles jobb kanyar, majd 400 méter megtétele után újra a félszigetre kanyarodnak. Ebből tesznek meg a rövidtávosok 1, a hosszútávosok pedig 7 kört.  Az igazi izgalmakat mindenki számára az utolsó kör hozza, ahol is a parti úton való haladás után a Hajóállomásnál jobbra kanyarodva egy 15-18 %-os emelkedő vezet a Visszhang-dombon felállított célba.

Aki eljön biztos, hogy nem fog unatkozni, hiszen az élboly körülbelül 16-18 percenként halad el egy adott pont előtt, így a szurkolók szinte folyamatosan drukkolhatnak kedvenceiknek.

Előnevezési lehetőség a www.erstetour.hu honlapon.

A Bikefesztről részletes információk a www.balatonbikefest.com honlapon. 

 

 

Belépés
Elfelejtett jelszó