BMX DIÁKOLIMPIA® - BUDAPESTI ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ

VERSENYKIÍRÁS


2017/2018. TANÉV, Budapest 

 „B” kategória egyéni és csapat-pontverseny

 

1.Az országos elődöntő célja:

- A diákok aktív testmozgásra ösztönzése, az egészségfejlesztő testmozgás és az egészséges életmód népszerűsítése. Az iskolák közötti kapcsolatok kiépítése, a fiatalok közötti sportbarátságok kialakítása, elmélyítése. Versenyzési lehetőség biztosítása a rendszeresen terepkerékpározó általános- és középiskolás diákok számára.

- A kerékpársport és a BMX szakág népszerűsítése. A tehetséggondozás, az utánpótlás-nevelés, a kiválasztás lehetőségeinek bővítése, segítve a Magyar Kerékpáros Szövetség utánpótlás-nevelési rendszerét.

- Lehetőséget nyújtani arra, hogy a kerékpározó diákok eredményesen képviseljék iskolájukat a diákolimpiai elődöntőn.

 

A 2017/2018-as tanév Országos elődöntő helyezéseinek eldöntése, valamint továbbjutók kiválasztása az Országos Döntőre, ami 2018. május 19-én szombaton Veszprémben kerül megrendezésre.

 

2.Az országos elődöntő rendezője a Magyar Diáksport Szövetséggel kötött védjegyhasználat alapján a Magyar Kerékpáros Szövetség
Szervező:Kőbányai Torna Club Egyesület és a Vuelta Kft, Balázs Tibor, rendezveny@vuelta.hu +36 30 494 88 66

3. A budapesti országos elődöntő helyszíne, időpontja: 1104 Budapest, X. Kerület, Hangár u. 10. Sportliget - 2018. április 26. csütörtök 14 óra
(esőnap: 2018. május 3. csütörtök 14 óra)

 

4. Az országos elődöntő résztvevői:

’B’ kategória: Azon magyarországi általános és középiskolai tanulók, akik a 2016, 2017 és 2018-as évben a Magyar Kerékpáros Szövetség bármely szakágában vagy triatlon sportágban, kiadott versenyengedéllyel nem rendelkeznek/rendelkeztek.

 

5. Továbbjutás az Országos Döntőre:

„B” kategóriában az országos elődöntőkön elért eredmények alapján. Kategóriánként az egyéni versenyben 1-6 helyezett versenyző, csapatban 1-3 csapat. Amennyiben az egyéni 1-6 helyezett a továbbjutó csapat tagja, úgy a további egyéni helyezettek jogosultak az országos döntőn való részvételre, amelyről az elődöntő helyszínén kell egyeztetni az eredményhirdetést követően!

 

’A’ kategóriában nem rendezünk elődöntőt, ők egyből az országos döntőre nevezhetnek.

 

Minden tanuló a saját korcsoportjában indulhat, felnevezés nem engedélyezett.
A diákok életkorukat és képviselt iskolájukat diákigazolványukkal igazolják, melyet kérünk a versenyre magukkal hozni. Valamint kötelesek szerepeltetni iskolájuk nevét és címét a nevezési lapokon, a szervezők pedig a rajt- és eredménylistákon.

 

6. Korcsoportok: A Magyar Diáksport Szövetség 2017/2018. tanévi Versenykiírás általános szabályai szerinta sportági szakszövetségek által rendezett diákolimpiai versenyek korcsoport meghatározása eltérhet a központi versenykiírásban meghatározottól, ezért a sportág saját korcsoportjait alkalmazzuk.

Fiúk/Lányok:
U9       (2010-ben és később születettek)
U11     (2008-2009-ben születettek)
U13     (2006-2007-ben születettek)
U15     (2004-2005-ben születettek)
U17     (2002-2003-ban születettek)
U19     (2000-2001-ben születettek)

U23     (1996-1999-ben születettek)

 

7. Versenyszámok:

 „B” kategóriás: BMX egyéni verseny, valamint BMX csapat-pontverseny.
Csapat-pontverseny: min. 3-4 fős csapatok nevezhetőek kategóriánként és nemenként. Az első 3 fő helyezése adja a csapat eredményét. Ha egy iskola több csapatot indít egy korosztályban, kötelező nevezésnél előre eldönteni, hogy melyik csapatnak kik a tagjai, és a csapatokat a nevükben megkülönböztetni!

 

Az alábbi két versenyszámban kerül győztes kihirdetésre:

  1. 20 colos kerékméret
  2. 20 col-nál nagyobb kerékméret

 

Egy versenyző mindkét versenyszámban elindulhat.

 

8. A verseny lebonyolítása, technikai értekezlet, pályabejárás

A versenyszámok kategóriánként:

A futam győztese az, aki a verseny megadott távját a legrövidebb idő alatt teljesíti.  Egy rajtban 4 versenyző indulhat, az első kettő továbbjut.

 

Versenypálya

 

Technikai értekezlet a csapatvezetőknek az első rajt előtt 45 perccel. (11.15-kor)

 

Pályabejárás 12:00-13.30-ig a helyszínen

Beszólítás menete - Rajtsorrend:

A nevezés lezárása után a diákok véletlenszerű sorsolása alapján történik kategóriánként.

 

9. Igazolások:

A Magyar Diáksport Szövetség 2017/2018. tanévi Versenykiírás általános szabálya szerint.

Egységes igazolás: a hatályos jogszabályok alapján kiadott diákigazolvánnyal (elvesztése, megrongálódása esetén a köznevelési intézmény igazgatója által kiállított és lepecsételt, fényképpel ellátott iskolalátogatási igazolással), az iskola igazgatója által aláírt és pecséttel ellátott, egyéni és csapat nevezési lappal.

Iskola(ák) összevonása, ill. az iskola nevének változása esetén a csapatvezető a versenyen az iskola igazgatója által hitelesített dokumentumot köteles bemutatni, mellyel bizonyítja az intézmények összevonását, ill. az intézmény nevében történt változásokat.

A fent előírt dokumentumok hiányában a versenyző(k) nem vehet(nek) részt az adott sportág versenyén.

Kérjük a testnevelőket, gondoskodjanak arról, hogy a tanulók az igazoláshoz szükséges dokumentumokkal rendelkezzenek!

A versenyzők saját érdekükben - sérülés, orvosi ellátás miatt - tartsák maguknál a TAJ kártyát, vagy annak másolatát.

 

10. Nevezés:

Csak előzetes nevezés az MDSZ oldalán lehetséges.

Az országos elődöntőkre és a döntőkre is kizárólag az alábbi linken lehet nevezni:

http://www.mdsz.hu/diakolimpia/nevezes/

Az országos elődöntőkről a rendező nevezi tovább az eredménylista alapján a továbbjutókat, egyeztetve az érintettekkel és a lemondásokkal.

A nevezés határideje:2018. április 24. kedd 12:00!

 

Nevezési díj: INGYENES

 

11. A verseny értékelése:

Az egyéni kategóriák győztese az, aki az utolsó döntő futamon a verseny versenytávjának teljesítését követően, a szabályokat betartva, elsőként halad át a célvonalon.

Az első 3 fő helyezése adja csapat eredményét.

 

 

12. Díjazás:

Egyéni versenyben: korcsoportonként és nemenként az I-III. helyezettnek érem.

Csapat-pontversenyben: korcsoportonként és nemenként I-III. helyezett csapat tagjai érem, minden résztvevő csapat oklevél-díjazásban részesül.

Eredményhirdetés: 17 órakor a Rajt-Cél területen

 

13. Országos Elődöntők lebonyolítása:

A „B” kategóriás országos elődöntőket 2 héttel az országos döntő előtt kell legkésőbb megrendezni, hogy a továbbjutások, nevezések 1 héttel előtte lerendeződjenek!

Az „A” kategóriás versenyzők egyből az országos döntőre neveznek!

 

14. Sportági rendelkezések, szabályok:

A versenyen megfelelő műszaki állapotú kerékpár használható. Minden pályabejárás és versenyfutam alatt becsatolt fejvédő és rajtszám használata kötelező! A rajtszámokat a kormányon kell elhelyezni! A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt. A rendezőség a sérülésekért, esetlegesen bekövetkező károkért semmilyen felelősséget nem vállal. Másik versenyzőt fellökni, felszerelésében kárt tenni, versenyző mellett a pályán futni tilos. Versenyzőt jogosulatlan előnyhöz juttatni tilos, ezek kizárást vonnak maguk után. Szabálytalanságok, illetve a felmerülő vitás kérdések esetében a versenybíró a MKSZ szabályzata alapján dönt.

A Diákolimpia® Országos Elődöntőjén a Magyar Kerékpáros Szövetség versenyszabályzata és a Magyar Diáksport Szövetség versenykiírása érvényes.

 

14. Szurkolói kódex:

Nézők, szurkolók, szülők sportszerűtlen magatartása: nézők, szurkolók, szülők verseny előtti, alatti és verseny utáni sportszerűtlen magatartása vagy botrányokozása esetén a jelen lévő tanárok/edzők/vezetők kötelesek a versenybírók és a főszervező segítségére lenni a rend és a sportszerű viselkedés helyreállítása érdekében. Ilyen magatartást tanúsító vagy botrányt okozó személyt az illetékes versenybíró köteles figyelmeztetni, ennek eredménytelensége esetén pedig köteles a sportrendezvényen történő részvételből kizárni. A jogkövetkezmény alkalmazását a versenybíró köteles a jelentésében jelezni az MDSZ felé.

 

Kérjük, az alábbi gondolatokat tartsa szem előtt:

  • a szülők ne felejtsék el, hogy a gyermekek a saját kedvükért versenyeznek, nem pedig azért hogy a szülei kedvében járjanak;
  • az erőltetés és kényszerítés helyett biztassák, bátorítsák a gyerekeket;
  • arra biztassák a gyerekeket, hogy mindig tartsák tiszteletben a versenyszabályokat;
  • sose vonják felelősségre a gyerekeket egy technikai hibáért;
  • ne feledjék, a gyerekek a példákból tanulnak

 

15. Egyéb információk:

 

A BMX versennyel párhuzamosan (2018. április 21-én 9:00) rendezzük, ugyan azon a helyszínen a Mountain Bike Diákolimpia Budapesti Országos Elődöntő futamait, így akár 2 versenyen is részt vehetnek az érdeklődők, amellyel még több pontot szerezhetnek iskolájuknak.

 

 

Belépés
Elfelejtett jelszó