Megújul a Mátra Maraton
2018.08.03. 16:22

Új időpontban, új helyszínen, új pályával és olimpiai kvalifikációs pontokkal várja a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) naptárában is szereplő XVII. Mátra Mountain Bike Maraton a hegyikerékpározás szerelmeseit szeptember 9-én, szombaton. A verseny a TOP Maraton sorozat negyedik, egyben idei utolsó állomása.

A mountain bike verseny UCI C3-as besorolást kapott, ezzel sportszakmai szempontból nagyot lépett előre. Az UCI kategória azt jelenti, hogy a versenyen értékes olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjthetnek a legjobbak. Ezzel a verseny egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy több napos, nemzetközi mountain bike versennyé váljon, ami a szervezők reményei szerint már 2019-ben megvalósítható. Némileg átalakul a díjazás rendszere is: az UCI előírásainak megfelelően az Elit férfi és az Elit nő kategóriában az első öt versenyző részesül pénzdíjban, a korábbi három helyett.

A sűrű versenynaptár miatt idén a megszokott időponthoz képest később, szeptember 9-én, vasárnap rendezik meg a versenyt, aminek új rendezvényközpont, a Mátraszentistváni Sípark ad otthont. Az új helyszín nagyobb befogadóképességgel rendelkezik, így több induló tud a közelben parkolót találni – hiszen a legtöbben autóval érkeznek. Bár idén a legtöbb táv nem teker fel Kékes-tetőre, de a varázslatos új helyszín, és a távoli hegyek látványa mindenkit kárpótolni fog. A Sípark adottságai miatt látványos, ám kemény emelkedőkkel tarkított utolsó kilométerekre számíthatnak a résztvevők.

A célterület költözésével a távok nyomvonala és hossza is módosul. Az embert próbáló hosszútáv 82 km lesz, 2150 méter szintkülönbséggel. A középtáv 56 km-es pályáján 1340 méteres szintet kell majd megmászni. A legnépszerűbb táv idén is a rövidtáv lesz, ami érhető, hiszen a maga 37 kilométerével és 940 méter szintkülönbségével teljesíthető a hobbikerékpárosok és fiatalabbak számára is. A sportággal csak most barátkozókat a minitáv várja 21 kilométeren 370 méter szintkülönbséggel. A távok lassú rajttal indulnak, majd megközelítőleg 1000 méter után az éles rajtra a Mátraszentistván táblánál kerül sor.

A rendezvényközpont és a pályák módosításának legfőbb oka, hogy a nyomvonal elkerülje a forgalmas 24-es számú főutat, és csökkentsék az aszfaltos szakaszokat. A pálya legnagyobb részén biztonságosabb, és nagyobb élményt jelentő dózer és erdei utakon tekerhetnek a kerékpárosok. A Kékestetőre idén csak a hosszútáv indulói tekernek majd fel, ezért hangulatos szurkolói pontnak a Galyatetői főút és a zöld négyzet turistaút találkozását ajánlják a szervezők. Itt egy hosszú emelkedő végén szurkolhatnak dobos kísérettel a megfáradt versenyzőknek. Egy dolog azonban nem változik idén sem: a Mátra köves, és a pálya teljesítése komoly kihívást jelent mindenki számára. Ez az adottság teszi igazán különlegessé a Mátra Maratont.

A Mátra Maraton hétvégéjén más bringás események is zajlanak a Mátraszentistváni Síparkban. Szombaton délután 16:00 órától az ingyenes gyerekversenyekre nevezhetnek a helyszínen a 15 évnél fiatalabbak. További különlegessége ennek a hétvégének, hogy itt rendezik szombaton és vasárnap a Siketek Európa Kupájának harmadik fordulóját, ahová eddig hét országból érkeztek előzetes jelentkezések.

A vasárnapi Mátra Maraton futamain online nevezésre szeptember 6-án, csütörtökön 17:00 óráig van lehetőség, ezt követően már csak a helyszínen lehet nevezni, szombaton. A verseny napján, vagyis vasárnap csak rajtcsomag átvétel zajlik, helyszíni nevezés nincs!

Versenyinformációk:
Rendezvényközpont: Mátraszentistván, Sípark
Időrend:
2018. szeptember 8., szombat
• 14:00 Siket Európa Kupa
• 16:00 Gyerekversenyek

2018. szeptember 9., vasárnap
Rajt időpontok:
• 10:00 Mátra Maraton Hosszútáv (82 km)
• 10:20 Mátra Maraton Középtáv (56 km)
• 10:40 Mátra Maraton Rövidtáv (37 km)
• 11:00 Mátra Maraton Minitáv (21 km)

 

Belépés
Elfelejtett jelszó