Országúti világbajnokságon a KCT versenyzője
2017.09.25. 16:32

Norvégiában, Bergen városában versenyzett az Országúti Világbajnokság U23-as kategóriájában a Kőbánya Cycling Team kerékpárosa, Móricz Dániel. Idén először engedélyezte a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség a profi versenyzők részvételét is az U23-as kategóriában a Világbajnokságon. Így olyan versenyzők is rajzhoz állhattak ebben a kategóriában, akik egyébként már ProTour csapatokban versenyeznek, és olyan versenyeken indulnak, mint a Giro, vagy a Vuelta.

A verseny egy 19,1 km-es pályán zajlott, ahol 10 kört kellett megtenniük a versenyzőknek. A 191 km-es táv alatt több mint 2700m szintet másztak meg az indulók.

A pálya Bergen városában haladt végig, ahol a versenyzők az Északi tenger partja mellett haladva megmászták az Ulriken hegyet is. A kikötő közelében a hajók és a tenger nyújtott lenyűgöző látványt, a másik oldalról a hegyek és a tradicionális Norvég faházak. A pálya egy sík szakasszal indult, amit két kisebb emelkedő követett 5%-os meredekséggel. Újabb sík szakasz után,az átlagosan 6,5%-os Salmon hill-t kellett megmászniuk. Az emelkedőkön a rengeteg szurkoló fantasztikus hangulatot teremtett.

Móricz Dani Kőbánya Cycling Team versenyzőjének beszámolója a Világbajnokságról:

"A 2017-es bergeni világbajnokság a sportpályafutásom eddigi legjobb versenye volt, a szervezés, a hangulat, és saját ellátásunk tekintetében.
A verseny előtt két nappal érkeztünk, így elegendő idő maradt a pályabejárásra és pihenésre. A versenyre utazó szokásos csapatunk (a vezetők, a szerelő, a masszőr) kiegészült még két emberrel, a Norvégiában élő Lengyel Tomival és a helyi magyar szakáccsal. Nekünk versenyzőknek csak magunkra és a versenyre kellett koncentrálni.
A közös pályabejáráson többször is megáztunk, de sikerült megismerkedni a pályával, és a rajthoz már úgy tudtunk odaállni másnap, hogy minden részét ismertük. A pályabejárást követően, a szállásra visszaérve, már csak a pihenés maradt, és a fejben felkészülés a másnapi versenyre.

A verseny napján frissen és versenyre felkészült hangulatban ébredtem. Szerencsére nem kellett nagyon korán kelni, mert a mi rajtunk kora délutánra volt kiírva. A verseny előtt szitáló eső fogadott minket. Szerencsére esőre is felkészültünk, a melegítő krémek és az esőálló felszerelések egészen kellemessé alakították a kissé esős körülményeket. A rajt előtt az esőkabátot is levettem, mert a 13 fokban nem éreztem indokoltnak a használatát.

Beszólításkor viszonylag hátra kerültem a mezőnyben, ezért az első kör a helyezkedésről szólt. Próbáltam minél hamarabb a mezőny elejére kerülni, hogy kimaradjak a lehetséges bukásokból. Persze emellett figyelnem kellett arra is, hogy közben megbújva pihenni is tudjak. A verseny első felében ez sikerült is a teveim szerint. A hetedik felmenetelnél a Salmon hill-re, a mezőny, amiben tekertem, erős iramnövelésbe kezdett, hogy utolérje a szökést. Ekkor kicsit hátra csorogtam a mezőnyben, de biztos voltam abban, hogy így is kényelmesen felérek velük együtt. Ekkor jött az, amit el akartam kerülni. Egy bukás előttem, amit sikerült esés nélkül megúsznom, viszont meg kellett állnom, és újra megindulni. Innentől maximumon mentem, mert tudtam, hogy a sor eleje is tempósan megy a felérés miatt. Sajnos egyedül ezt nem tudtam megoldani. Azok a leszakadók, akikkel össze lehetett volna dolgozni, mind a fáradás miatt szakadtak le, így már nem lehetett rájuk számítani. Innentől nagyjából 65 km várt rám. Ahogy számoltam a sebességcsökkenésem, talán még meg lehetett volna időn belül a beérkezésem. A versenybírók nem várták meg a lekörözés előtti pillanatot, és a vége előtt két körrel, fél kör hátránnyal, kiszólítottak.

A szurkolók és a helyiek fantasztikusak voltak, óriási fanatizmussal buzdítottak minden résztvevőt. A szervezés példásan profi volt. Egyértelműen látszott a felkészültségük a szervezés és a biztosítás terén is.

A verseny után nem volt felhőtlen a hangulatom, és ebben a gyomrom rendetlenkedése sem segített. Ehhez biztosan házzá járult a kemény terhelés is. Kihoztam magamból a lehető legjobbat, így nyugodt lelkiismerettel zárhattam a versenyt.

Az idei EB után még nem is gondoltam volna, hogy kijutok a VB-re is, és ilyen jó formában. De azzal a komoly felkészüléssel, amit a csapat segítségével sikerült összehoznunk, sokat erősödtem, ami megmutatta, hogy a komolyabb felkészülés, több odafigyelés és néhány praktika, mennyit javíthat a teljesítményen! Ez nagy segítség a következő szezonhoz és a téli alapozás optimális formában való kezdéséhez!"

Belépés
Elfelejtett jelszó