Dübörög a Mobilitási hét Kőbányán
2018.09.21. 16:18

Szeptember 16. és 22. között a Kőbányai Önkormányzat nyolcadik alkalommal csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez. A programsorozat célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Az események közül minden korosztály találhat magának autómentes programot. A hétnek azonban még nincs vége: szombaton az egész család részt vehet egy jó hangulatú autómentes délutánon, az Óhegy parkban.

Szeptember 18-án, kedden, a bringás reggelin közel 400 kerékpáros indíthatta egészségesen a napot: gyümölcs, péksütemény, ásványvíz és gyümölcslé volt a menü azoknak, akik ellátogattak a Liget térre, vagy a Sibrik utca – Harmat utca kereszteződésébe. Az idei évben ez volt a harmadik bringás reggeli a Kerületben.

Szeptember 21-én pénteken reggel 9 órakor a Kőbányai Szabadidő Központ előtt D. Kovács Róbert polgármester megnyitójával kezdődött az óvodások és iskolások Autómentes Napja. Az iskolások a KÖSZI-től letekertek a kőbányai pincerendszerbe, majd rendőri felvezetéssel az Óhegy park, és a Sibrik Miklós útnál kialakított biciklis szervizpont érintésével gurultak át a Sportligetbe. Itt a 14 iskolából érkező diákok egy több állomásból álló bringás ügyességi, közlekedésbiztonsági és helyismereti vetélkedőn próbálhatták ki magukat. A sportosabbak pedig mountain bike versenyben mérhették össze erőnlétüket.

A kerületi óvodák csoportjai számára a KÖSZI előtt játékos vetélkedő, a forgalom elől lezárt Ászok utcában pedig aszfaltrajzverseny volt a program. A délelőttöt a Szabadidő Központ előtt és a Sportligetben is látványos triál bemutató színesítette. A péntek délelőtt programjain több mint 300 óvodás és 290 iskolás vett részt. A programok sikeres lebonyolítását a Kőbányai Önkormányzat, a Kőbányai Torna Club, a Kőbányai Kocsis Sándor Sportközpont, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, a BRFK X. kerületi Rendőrkapitánysága, a Bohus Security, valamint a kerületi Polgárőrség kiváló együttműködése garantálta.

A mozgalmas hétnek azonban még nincs vége! Szeptember 22-én, délelőtt egy 30 km-es túrával kezdődik a szombat. A kerület jelképe, a Csősztorony elől lesz az indulás 8:30-kor, a cél pedig a Rákos patak menti bringaút. A 15-18 km/h-es barátkozós, sétatempó bárki számára teljesíthető. Szombaton délután 14:00 és 16:00 óra között pedig az Óhegy parkba várják a családokat bringás programokkal - többek között az óvodások műanyag-motoros találkozójára és egy „félelmetes” bányatúrára. Aki a föld alá merészkedik, annak érdemes melegen öltözni! A napot résztvevők között ajándéksorsolással zárják a szervezők. Minden program ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges.

Program:
14:00-15:00 Busz holttér bemutató a lezárt Dér utcában
14:30-16:30 Bringás bányatúra
16:00 Mini motoros felvonulás
17:00 Csíkhúzó verseny
17:40 Ajándék sorsolás
Folyamatosan: KRESZ park, Bringapárbaj, BMX bemutató, oktatás
18:00 Rendezvény zárása

Belépés
Elfelejtett jelszó