Gyakran Ismételt Kérdések

Ha bármilyen kérdésed van a túrával kapcsolatban írj, hívj, vagy nézz be hozzánk!

 

A VUELTA SPORTIRODA ELÉRHETŐSÉGEI:

Iroda és postacím: 1103 Budapest, Hangár utca 10.

Nyitva: Hétfőtől-Pétekig 9 és17 óra között.

Személyes nevezés: Hétfő - Péntek: 8:30-16:00 között

Honlap: www.vuelta.hu  

Központi e-mail: info@vuelta.hu 

Telefon: +36-1 / 273-18-61

 

És akkor jöjjenek a válaszok:

 

Melyik távot válasszam?

Mindenképp az erőnlétednek megfelelő túrát válaszd!

A Balaton_206 túra igazi kihívás, amit azoknak ajánlunk, akik rendszeresen tekernek, és többször vettek már részt egész napos túrán. Tisztelni kell a távot, mert 14-15 óra nyeregben embertpróbáló teljesítmény. De ha nekivágsz és mégsem bírnád, akkor sincs ok a pánikra, hiszen beiktattunk egy jelentős rövidítési lehetőséget: Tihanynál át lehet kompozni Szántódra, így 60 kilométerrel csökkenthető a táv.

A Balaton_146 is haladó szint, a Nyugati medencét kerüli, és kényelmes túratempóban ez is 10 órás tekerést jelent (kompozással együtt). Szintén edzett bringásoknak ajánljuk.

A Balaton_86 azoknak javasolt, akik szeretnének egy kiadósat tekerni a Balatonnál, de még nem próbálkoztak egész napos bringatúrával. 6-7 órás menetidővel kell számolni.

Balaton_36 már inkább a családoknak szól, és beiktattunk egy hosszabb pihenőt is félúton. A nettó menetidő 1,5-2 óra oda és vissza is. De azoknak is ideális, akik most kezdenek barátkozni a kerékpáros túrázással, és kezdetnek csak egy rövidet szeretnénk menni. Kezdésnek tökéletes!

Balaton_6 a gyermek táv, Balatonföldváron belül. Az apróságoknak és szüleiknek nyújt remek mozgási lehetőséget.

 

A Tour de Balaton egy verseny?

Nem, a legkevésbé sem! Nem mérünk időt és nem osztunk díjakat sem az elsőknek. A McDonald's BringaMánia Tour de Balaton egy egész napos rendezvény, ahol különböző távú kerékpáros túrákon lehet részt venni, és emelett a célterületen (Balatonföldvár Keleti Strand) játékos bringás programok várják a családokat. 

 

Együtt mennek a túrázók?

Igen, ha akarnak. Akik csoportban szeretnek tekerni, azok túravezetők által vezetve, együtt haladhatnak. Túravezető kerékpárosok haladnak különböző sebességgel, akikhez lehet csatlakozni. Az együtt tekerés egyedi, és különleges élmény, amit szeretnénk minél több bringásnak megmutatni, de nem tesszük kötelezővé az együtt haladást.

Mehetek a saját tempómban, vagy kizárnak, ha előzök?

Igen mehetsz, nem, nem zárunk ki, de vannak szabályok. Azok, akik nem élvezik annyira a tömeges bringázást, több lehetőségük van az egyéni tempóban haladásra:

 1. Később indulnak mint a nagy csapat: a tömegrajt után (6:00) még 2 óra áll rendelkezésre az induláshoz, így ha te gyorsabban haladsz, mint az átlag tempó (15-18 km/h), akkor is beéred a csapatot.  Arra viszont figyelned kell, hogy a frissítők nyitását a felvezető bringáshoz igazítjuk, a zárását pedig a csoport tempójához. Ha a csoporttól túlságosan lemaradva mész, nem lesznek már nyitva a frissítők.
 2. Megelőzve a csapatot: a közös rajt után van lehetőség rá, hogy gyorsabban menj és megelőzd a csapatot. Ha ezt választod, tedd kulturált és biztonságos keretek között! Figyelj a túrázó társaidra, és tartsd szem előtt, hogy ha megelőzöd a felvezető bringást, akkor biztosan nem lesz még nyitva a frissítő, amikor odaérsz.

Fontos: gond esetén az egyéni tempóban haladók is ugyanazt a technikai és egészségügyi segítséget kapják, mint a csoport tagjai, de számítaniuk kell rá, hogy a technikai segítség és a mentő is kicsit később ér oda, mivel mindkettő ingázva halad a mezőny mellett.

Szintén fontos, hogy az átkelést segítő polgárőrök és útvonal biztosítók is alapvetően a nagyobb csoportok átkelését segítik. Ők is a leggyorsabb (tehát a felvezető bringás) és a záróautó elhaladása közötti időszakban állnak rendelkezésre az adott átkelésnél. Tehát akik később indulnak, vagy megelőzik a csapatot, tudomásul veszik és elfogadják, hogy a biztosítási pontoknak és a frissítőknek van egy bizonyos nyitvatartási ideje, és vállalják annak következményeit, ha ezekhez  a pontokhoz a nyitvatartási idő előtt vagy után érnek oda.

Az egyéni tempóban haladóknak is a meghatározott útvonalon kell haladniuk, és a túra részvételi szabályzata illetve a KRESZ szabályok rájuk is vonatkoznak.

 

Mit érdemes magammal vinni?

A menetkész, KRESZ előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpáron túl alapvetően három helyzetre/körülményre kell felkészülni: időjárás, defekt, tápanyag utánpótlás. 

Időjárás: az aktuális előrejelzések alapján mi, szervezők mindig tájékoztatni fogjuk a nevezőket, hogy mit érdemes hozni. De általánosságban a következőt javasoljuk:

 • Öltözz rétegesen, mert korán indulunk és nagy utat teszünk meg. Nagy hőmérsékletváltozás lehet reggel és este, illetve északi és déli part között.
 • Jó idő esetén mindenképp legyen nálad naptej. Csúnyán le lehet égni ennyi idő alatt.
 • Ha az előrejelzések alapján esélyes, hogy esni fog, a teljesen vízhatlan esőkabát kötelező! Az átázott ruha és menetszél kombináció biztos megfázáshoz vezet.
 • Szemüveg! röviden indokolható: napfény, bogarak
 • Kesztyű: melegen tart ha kell, és komfortosabbá teszi a sok órás kormány markolást
 • Első-hátsó lámpa (a 206 kilométeres távon): a túrázók sötétben érkeznek vissza, ezért mindenképp legyen nálad lámpa.

Defekt: lesz szervizautó, de ha nem akarod hátráltatni a túrázó társaidat ragasztással, érdemes magaddal hozni egy-két tartalék belsőt. Egy gyors csere és már mehetsz is tovább! A szervizesek segítenek neked!

Tápanyag utánpótlás: a frissítőpontokon étel és ital vár, de a két pont közötti távot is ki kell bírni, ezért legyen nálad némi táplálék, ami kis helyen elfér, és út közben is könnyű elfogyasztani.

 • Egy kulacsnyi víz vagy iso ital. Kánikulában kettő.
 • Gyorsan felszívódó szénhidrát forrás: szőlőcukor és/vagy csoki és/vagy banán és/vagy energiazselé és/vagy műzliszelet

Bármi, amit hozol, el kell hogy férjen a bringádon és a hátizsákodban, érdemes ezt szem előtt tartva bepakolni.

És ami nagyon fontos és erősen ajánlott a biztonságod érdekében: KERÉKPÁROS FEJVÉDŐ.

 

Mit kapok a nevezi díjért?

A túra során a Vuelta Sportiroda biztosítja a(z):

 • túravezetést
 • szervizkocsit
 • szervizlehetőséget a frissítőpontokon
 • kísérőautót
 • frissítőt (nyitvatartási idővel)
 • orvosi segítséget
 • Motoros útvonal biztosítókat, segítőket (nem rendőrök, nincs lezárva az út!)


A nevezési díj tartalmazza:

 • Rajtcsomagot
 • Célfrissítést
 • Rajtszámot (Névre szóló, akár becenévre is)
 • Ajándék pólót
 • Karszalagot
 • Vázmatricát
 • A Balaton_86 résztvevőinek ingyenes komputat Szántódról bérelt komppal
 • A Balaton_146 résztvevőinek ingyenes komputat Tihanyból a bérelt komppal
 • Részvételi lehetőséget a sorsoláson
 • 27% áfát

 

Belépés
Elfelejtett jelszó