Mennyibe kerül a nevezés?
2018.12.13. 16:53

Kedves Túrázóink!

Többek kérdésére válaszolva megpróbáljuk röviden leírni, hogy miért és hogyan kalkuláltuk a 2019. évi Tour de Balaton kerékpáros túra nevezési díját. Fontos tudni, hogy a Tour de Balatont egy sportvállalkozás (a Vuelta Sportiroda) szervezi, ahol a főállású munkatársak (mint minden más cégnél) napi sok órában foglakoznak az eseményeink szervezésével. Ők ezért a munkáért bért kapnak, a számítógépükön futó programokat, az iroda rezsijét, az útvonalak bejárását és számos, előkészületekkel járó költséget a cég fizeti ki a bevételeiből. Emellett természetesen vannak a túrának közvetlen költségei is, a rajt/célterület felépítésétől a frissítőpontokon, rendezőkön át a komp bérléséig. Ezek a költségek együtt egy szabad szemmel jól látható összeget adnak, amit nagyrészt a nevezési díjakból fedez a vállalkozás. És természetesen sokat tesz hozzá mindehhez az esemény fő támogatója, a McDonald’s BringaMánia program és más támogatók is.

 

Anélkül, hogy üzleti titkokat árulnánk el, vagy részleteiben írnánk le az összes felmerülő költséget, csak a nagyobb tételek összeadásából is kiderül, hogy a túra egy résztvevőre eső költsége jóval meghaladja a tízezer forintot. Nem mellékesen a szervezőiroda a nevezési díjakból – törvénytisztelő vállalkozásként – 27% áfát is fizet, ami önmagában is jelentős tétel. Fontos, hogy a résztvevők által megszokott és elvárt színvonalon tudjuk a túrát megszervezni, biztosítani, és évről évre fejlődve javíthassuk az esetleg bekövetkezett hibákat is. Ez a munka azonban pénzbe kerül.

Mivel szeretnénk minél több bringás és minél több család számára elérhetővé tenni a túrát, ezért keres(t)ünk szponzorokat, támogatókat, akik segítségével tudjuk 10 ezer forint alatt tartani a nevezési díjat - egyes távokon ennél jóval alacsonyabban. A 14 évnél fiatalabbak részére szóló kedvezménnyel kifejezetten a családokat kívánjuk segíteni (bár egy 13 éves gyerek számára is pont annyiba kerül a komp, vagy a póló, mint egy 31 éves túrázónak).

 

Az elmúlt években a szervezőiroda részéről egy üzletpolitikai döntés volt, hogy a bevételei terhére felpörgeti a nevezéseket, és a kezdeti időszakban kedvezményeket biztosít. Ez azonban hosszú távon nem tartható folyamat, mivel komoly bevétel kieséssel jár. A túrán évek múlva is indulni szándékozók számára is fontos, hogy a rendezvény önfenntartó maradjon. Mindenki szeretne a sarki péknél kiváló minőségű, mégis nagyon olcsó és friss termékeket vásárolni. De ha a pékség kevesebbért adja a termékeit, mint amennyiből elő tudja állítani, akkor egy idő után a pékség bezár. Ettől nem csak az ott dolgozók lesznek szomorúak, hanem azok is, akik eddig oda jártak friss kifliért. 

A Tour de Balaton szervezőjeként azt gondoljuk, hogy hozzánk megéri eljönni. Nem csak azért, mert ez egy költséghatékony túra (egyébként az). Hanem azért, mert évről-évre olyan élményeket nyújtunk, amikre jó visszaemlékezni. 

 

Vár mindenkit szeretettel:

a Vuelta Sportiroda csapata

Belépés
Elfelejtett jelszó